Viinin säilytys – opas viinin säilytykseen

luotu aikana

Viinin säilytys – opas viinin säilytykseen

Viinin säilytys

Viinin optimaaliseen säilytykseen pätee viisi perussääntöä. Kaikkia niistä ei ole yhtä helppo toteuttaa, mutta yksi asia on varmaa: jos panostat viinin oikeaan säilytykseen, huomaat suuren eron viinisi laadussa – etenkin jos viiniä on tarkoitus varastoida pitkiä aikoja. Viisi kultaista sääntöä ovat:

  1. Varo tärinää
  2. Pidä lämpötila tasaisena 10–16 °C 
  3. Sopiva ilmankosteus on 50–80 %
  4. Varo valoa (säilytä viinit mieluiten pimeässä)
  5. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta

Kärsivällisyys palkitaan ainutlaatuisilla makuelämyksillä, kun oikein säilytetty viini vihdoin kaadetaan lasiin. Varsinaisen makuelämyksen lisäksi tuntuu mahtavalta avata esimerkiksi lapsen syntymävuodesta asti huolella vaalittu laatuviini, kun on aika juhlistaa jälkikasvun konfirmaatiota, ylioppilaslakin saamista tai häitä – tai vaikkapa hopeahäitä. Jälkimmäinen vaatii todennäköisesti huolella valitun portviinin ja sen, että lapsesi on sattunut syntymään erityisen hyvänä portviinivuonna!

Mikään ei ole mukavampaa kuin päästä jakamaan ainutlaatuisia kokemuksia läheisten kanssa. Viinin säilyttäminen ei oikeastaan ole kovin monimutkaista. Kyse on pohjimmiltaan rauhasta ja hiljaisuudesta.

Viinin säilytys vaatii rauhallisen ympäristön

Viinin säilytyksen ja varastoinnin A ja O on vakaus ja rauha. Kaikkein huonoin paikka viinipullon säilytykselle on keittiössä kaapin päällä. Keittiössä ruoanlaitosta ja kylmälaitteista syntyvä lämpö nousee ylöspäin, ja kaapin ovien availu ja sulkeminen aiheuttaa viinille haitallista tärinää. Onneksi useimmat keittiösuunnittelijat ovat vähitellen oppineet tämän tosiasian.

Yleisesti ottaen viinin varastoinnissa on tärkeää, että pulloihin kohdistuu mahdollisimman vähän minkäänlaista tärinää. Jos siis asut rautatien varrella tai asuntolaivassa, kannattaa miettiä kaksi kertaa, olisiko arvokkaan viinikokoelmasi paras säilytyspaikka sittenkin jossain muualla.

Viini tarvitsee oikean lämpötilan

Useimpien viinien optimaalinen säilytyslämpötila on 12–16 °C. Korkeissa lämpötiloissa viini kypsyy nopeammin, alhaisissa lämpötiloissa taas hitaammin. Miinus 10 °C ja plus 35 °C ovat äärimmäiset lämpötilarajat. Tätä kylmemmässä tai lämpimämmässä viinin laatu alkaa heiketä, etenkin pitkäaikaisessa säilytyksessä.

Markkinoilla on myös viinikaappeja, joissa voit säilyttää viiniä kahdessa eri lämpötilassa. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus silloin, kun haluat joskus tarjoilla viinin suoraan viinikaapista. Ylimmillä hyllyillä säilytettävät valkoviinit, kuohuviinit ja roseeviinit ovat aina täydellisesti temperoituja esimerkiksi 7 °C:een silloin kun niitä tarvitset, kun taas muut viinit lepäilevät kaikessa rauhassa alahyllyjen 15 °C:n lämpötilassa.

 

Oikea ilmankosteus viinin säilytykseen

Ihanteellinen ilmankosteus viinin säilytykseen on noin 65–75 %. Jos ilma on liian kuivaa, korkit kuivuvat ja alkavat päästää ilmaa pullojen sisään, mikä pilaa viinin. Liian korkean ilmankosteuden ainoa välitön haittapuoli on se, että pullojen etiketit voivat tuhoutua. Hyvä kikka etikettien suojaamiseksi on suihkuttaa ohut kerros hiuslakkaa niiden päälle.

Pohjoismaissa suhteellinen ilmankosteus on keskimäärin tyypillisesti noin 80 %, joten kuivumisesta ei ole suurta vaaraa, paitsi jos viinipulloja tai viinikaappia pidetään epätavallisen kuivassa ympäristössä, kuten lämmityslaitteiden läheisyydessä. Jos haluat varmistaa optimaalisen ilmankosteuden, valitse viinikaappi, jonka ilmankosteus on säädettävissä.

Ilmasta puheen ollen: viinin pahin vihollinen on ilmassa oleva happi. Jos korkkikorkki pääsee kuivumaan ja heikkenemään, se ei ole enää tiivis vaan päästää pullon sisään happea, mikä pilaa viinin. Siksi pulloja säilytetään aina vaakatasossa pitkäaikaisessa varastoinnissa. Kierrekorkkipullot voidaan säilyttää missä asennossa tahansa.

Säilytä viini kylmässä, pimeässä ja rauhaisassa paikassa

Kylmyyden ja pimeyden kannalta paras viininsäilytyspaikka olisi syvässä luolassa vuoren uumenissa. Sellaisia paikkoja on harvassa, mutta onneksi vähemmälläkin pärjää. Viini on myös kestävämpää ja sitkeämpää kuin meillä on tapana ajatella. Ota siis rennosti – tässä hommassa on vaikeampi epäonnistua kuin luulisi!

Jos sinulla on käytössäsi sopiva tila tai jopa oikea kellari, olet niiden onnellisten joukossa, jotka voivat sisustaa itselleen aidon viinikellarin viinitelineineen kaikkineen. Vaihtoehtoisesti voit hankkia viinikaapin, joka tarjoaa viinillesi optimaaliset säilytysolosuhteet, mutta vie vain muutaman neliömetrin tilaa. Viinikaapeista löytyy lukemattomia eri kokoja ja hintatasoja, mutta yhteistä kaikille on, että niissä viinipullosi säilyvät suojassa, turvassa ja tasaisessa lämpötilassa, vaikka asuisit viidennessä kerroksessa.

Viinipullot pitävät pimeästä, ja siksi on usein hyvä idea säilyttää niitä pakkauksissaan, kuten lahjarasioissa, pahvilaatikoissa tai puulaatikoissa, missä ne ovat suojassa valolta.

Pikku vinkki vannoutuneimmille viinikonossööreille

Jos olet jaksanut lukea tähän asti, nyt ei kannata lopettaa, sillä tiedossa on kiehtovaa lisäinfoa pesunkestäville viininörteille. Joidenkin teorioiden mukaan viinipullot tulisi nimittäin säilyttää hieman kaltevassa asennossa siten, että sekä viini että ilmakupla ovat samanaikaisesti kosketuksissa korkkiin. Korkki pysyy edelleen kosteana, mutta lämpötilanvaihteluiden myötä vuoroin laajeneva ja vuoroin kutistuva ilma työntyy ulos korkin läpi viinin sijasta.

Jos pullo on täysin vaakasuorassa, ilmakupla on liian kaukana korkista lämpötilan noustessa, jolloin viini tihkuu korkin läpi ilman sijasta. Tämä näkyy usein esimerkiksi jälkiruokaviineissä kapseliin kertyneenä sokerina. Kun lämpötila laskee, pulloon syntyy tyhjiö ja korkin läpi tunkeutuu happea. Kuten tiedämme, happi on viinin vihollinen numero yksi, ja kun happipitoisuus pullossa nousee liian korkeaksi suurten ja toistuvien lämpötilanvaihteluiden takia, tuloksena voi olla pilalle mennyt viini.

Useimmat viinitelinevalmistajat ovat vielä onnellisen tietämättömiä tästä teoriasta, mutta jos kellarissasi on suuria lämpötilanvaihteluita (+/- 10 °C), saattaa olla hyvä idea laittaa pieni kiila viinipullotelineen alle kallistaaksesi sen sopivaan kulmaan.

Täytyy kuitenkin myöntää, että minulla ei koskaan ole ollut ongelmia vuotavien pullojen kanssa, ja viinikellarini lämpötila voi hyvinkin heitellä 10 astetta suuntaan tai toiseen kesän ja talven välillä.

Nautinnollisia viinihetkiä hyvin säilytettyjen viinien parissa!

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ei kommentteja
Lisää oma kommentti

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi