Opas: Näin valitset viinikaapin

luotu aikana

Opas: Näin valitset viinikaapin

Kattava opas viinikaapin valintaan

Kun astut sisään liikkeeseen, sinua on yleensä vastassasi asiantunteva myyjä, joka osaa opastaa ja neuvoa oikean tuotteen valinnassa. Nettiostoksilla samanlaista palvelua on vaikea saada.

Luettuasi tämän viinikaapin valintaoppaan olet valmis lähtemään viinikaappiostoksille! Opas auttaa sinua vastaamaan tärkeimpiin viinikaapin valintaa koskeviin kysymyksiin. 

Miksi viinikaappi? 

Mihin viinikaappia ylipäänsä tarvitaan? Jos sinulla ei ole käytössäsi kellaria, jonka lämpötila on tasainen ympäri vuoden, viinikaappi on paras säilytysratkaisu viinikokoelmallesi.

Toisin kuin perinteinen jääkaappi, viinikaappi pitää lämpötilan tasaisena.

Tasainen lämpötila on ehdoton edellytys, kun haluat varmistaa mahdollisimman hyvät säilytysolosuhteet arvokkaille viineillesi. Sama koskee UV-säteilyä ja tärinää, joille viinien ei tulisi altistua lainkaan. Hyvässä viinikaapissa on kaikki kolme: tietokoneohjattu säätöjärjestelmä ohjaa lämpötilaa, lasiovi on varustettu UV-suodattimella ja silikonivaimentimet minimoivat kompressorin aiheuttaman tärinän.

Katso kaikki viinikaapit

Jäähdytysvyöhykkeiden lukumäärä – yksi vai kaksi lämpötilavyöhykettä?

Viinikaapeissa on yleensä joko yksi lämpötilavyöhyke tai kaksi lämpötilavyöhykettä. Napsauta nähdäksesi kaikki yhden lämpötila-alueen viinikaapit.

Jos haluat säilyttää viiniäsi pitkään ja antaa sen kypsyä kaikessa rauhassa, viini kehittyy parhaiten tasaisessa 12–14 asteen lämpötilassa. Tämä koskee niin puna- kuin valko-, rosee-, kuohu- ja jälkiruokaviinejäkin. Tähän tarkoitukseen riittää mainiosti viinikaappi, jossa on vain yksi lämpötilavyöhyke. Jos etsit pitkäaikaiseen säilytykseen soveltuvaa viinikaappia voit tutustua säilytyskaappien valikoimaamme.

Jos taas etsit pitkäaikaiseen säilytykseen sopivan viinikaapin sijasta tarjoilukaappia, jossa viinit ovat aina sopivan lämpöisiä ja valmiita tarjoiltavaksi, suosittelemme valitsemaan kahden lämpötilavyöhykkeen viinikaapin. Kaksi eri lämpötila-aluetta takaa, että erilaiset viinit ovat aina tarjoiluvalmiita: punaviinit ovat parhaimmillaan 14–16 celsiusasteessa, kun taas valkoviinit, roseeviinit, kuohuviinit ja oluet viihtyvät 6–8 asteessa. 

 

Katso kaikki kahden lämpötilavyöhykkeen viinikaapit

Viinikaapin sijainti

Mihin viinikaappi kannattaa sijoittaa? Saatat jo tietää oikean vastauksen. Jos et, sijoituspaikkaa on syytä harkita tarkkaan, kun olet hankkimassa uutta viinikaappia. 

Karkeasti sanottuna viinikaapit voidaan jakaa kolmeen luokkaan niiden sijoituspaikan perusteella: vapaasti seisovat, sisäänrakennetut ja integroitavat. Mallista ja asennuspaikasta riippumatta kaikkia viinikaappeja koskee sama kultainen sääntö: riittävästä ilmankierrosta on aina huolehdittava. Kaapin on saatava riittävästi raitista ilmaa alhaalta edestä, ja lämpimän ilman on päästävä vapaasti virtaamaan kaapin taakse ja ylös. Muussa tapauksessa kaapin on käytettävä jäähdytykseen ylimääräistä energiaa, ja tuloksena ovat suuremmat sähkölaskut, kovempi ääni ja kuluneemmat materiaalit.

Videolla Jakob kertoo lisää kolmesta tavallisimmasta viinikaappimallista.

 

1. Vapaasti seisova viinikaappi

Tavallisimmin viinikappi on vapaasti seisovaa mallia, ja se sijoitetaan joko lattialle tai pöydälle. On tärkeää, että viinikaapin sivuille ja taakse jää muutaman senttimetrin verran tyhjää tilaa. 

Näin varmistetaan, että kaapin tuottama lämmin ilma pääsee haihtumaan vapaasti. 

2. Sisäänrakennettu viinikaappi

Sisäänrakennettu viinikaappi sijoitetaan keittiön työtason alle. Katso kaikki sisäänrakennettavat viinikaapit.

Sisäänrakennettu viinikaappi on tavallisesti yhtä leveä kuin tavallinen keittiömoduuli (60 cm). Tämä tarkoittaa, että keittiöelementti voidaan poistaa, ja sen tilalle voidaan sijoittaa viinikaappi. Konsepti on varmasti useimmille tuttu esimerkiksi keittiön työtason alle asennetuista astianpesukoneista. 

Jos haluat sisäänrakennetun viinikaapin, on tärkeää valita tähän tarkoitukseen soveltuva malli. Useimmiten viinikaapin ilmanottoaukko on kaapin etuosassa alhaalla jalustan kohdalla.

Joissakin malleissa, kuten tanskalaisen PeVinon PNG46S-HHB -viinikaapissa, on upotettu sokkeli, joka mahdollistaa tavallisen sokkelilevyn asentamisen kaapin eteen. Tämä antaa keittiödesignille tyylikkään yhtenäisen ilmeen. Jos valitset tämän ratkaisun, muista asentaa ritilä sokkelilevyyn kaapin edustalle, jotta viinikaappi saa riittävästi ilmaa. Lisäksi on varmistettava, että lämpö pääsee haihtumaan. Tämä onnistuu jättämällä vähintään muutaman senttimetrin verran vapaata tilaa kaapin yläpinnasta pöytälevyyn. Kaapin takana on myös oltava jonkinlainen tuuletusaukko.

Jos tarvitset inspiraatiota sopivan ratkaisun valintaan, asiantuntijamme voivat auttaa tarjoamalla hyviä vinkkejä ja pitkään kokemukseensa perustuvia neuvoja. 

 

Katso kaikki sisäänrakennetut viinikaapit

3. Integroitava viinikaappi

Katso kaikki integroitavat viinikaapit. Keittiön kaappiin integroitava viinikaappi.

Integroitava viinikaappi on yleensä mitoitukseltaan sellainen, että se sopii keittiömoduulin sisään. Toisin kuin sisäänrakennettu viinikaappi, integroitava malli ei korvaa keittiömoduulia, vaan se asennetaan olemassa olevaan moduuliin. Viinikaapin ovi on saman levyinen kuin keittiömoduuli ja peittää moduulin sivut, kun taas itse viinikaappi on hieman kapeampi mahtuakseen moduulin sisään. 

Jos valitset keittiöelementtiin integroitavan viinikaapin, on tärkeää varmistaa, että kaapin takana ja yläpuolella on riittävä ilmarako, jonka kautta lämmin ilman voi haihtua. Voit esimerkiksi itse sahata reiän kaapinlevyyn. Näkyvällä paikalla olevan reiän voi peittää tyylikkäällä alumiiniritilällä tai vastaavalla. 

Myös keittiökaapin pohjassa tulee olla ilmanottoaukko, esimerkiksi ritilä sokkelissa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että kaikki viinikaapit on asennettava siten, että ne voivat ottaa raitista ilmaa pohjan kautta ja haihduttaa takakautta tuottamansa lämpimän ilman.

Katso kaikki integroitavat viinikaapit

Fyysinen koko

Viinikaapin sijainnin lisäksi on pohdittava myös viinikaapin kokoa. Jos kaappi on tarkoitus sijoittaa keittiön työtason alle, se ei luonnollisestikaan voi olla sitä korkeampi.

Jos viinikaappi taas sijoitetaan kellariin, on mitattava kellarinportaat tai muu kulkureitti, jonka kautta kaappi on tarkoitus kantaa sisään. 

Viinikaapin pullokapasiteetti

Yksi tärkeä huomioon otettava seikka on viinikaapissa säilytettävien pullojen määrä. Kokemuksemme mukaan on hyvä laskea tarvittavien pullopaikkojen määrä ja lisätä siihen 50 %, kun viinikaappia on tarkoitus käyttää pitkäkestoiseen säilytykseen. Tämä johtuu siitä, että viinikokoelman kerääjillä pulloja kertyy viinikaappiin helposti enemmän kuin niitä käytetään. Ja jos viinikaapin omistajaa on päässyt puraisemaan viininkeräilykärpänen, pullokapasiteetin tarve vain kasvaa – ja nopeasti.

Kun kyseessä on kahden lämpötilavyöhykkeen tarjoilukaappi, tarvittava pullokapasiteetti on helpompi arvioida, sillä pullojen vaihtuvuus on suurempi. 

Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että useimpien valmistajien ilmoittama pullokapasiteetti on kaappiin mahtuva äärimmäinen enimmäismäärä, joka edellyttää useimpien hyllyjen poistamista kaapista. Suuri pullokapasiteetti on nimittäin vahva myyntivaltti. 

Viinikaapin äänitaso

Kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat? Lue artikkelimme viinikaappien äänitasosta ja akustiikasta.

Kuten kaikista muistakin kodinkoneista, myös viinikaapista lähtee jonkin verran ääntä. Toiset viinikaapit ovat äänekkäämpiä kuin toiset. Useimmissa tapauksissa akustiset olosuhteet sekä oma meluherkkyys määrittävät, kannattaako harkita erityisen hiljaisen viinikaapin hankkimista vai ei. Viinikaapit, joiden äänitaso on 40 dB tai vähemmän, luokitellaan hiljaisiksi. 

Vähä-äänisimpiä ovat pääsääntöisesti viinikaapit, joissa on lasittomat umpiovet ja yksi lämpötilavyöhyke. Jos haluat tietää lisää viinikaappien äänitasosta, lue kattava oppaamme: Kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat?

Energiankulutus ja matalaenergiset viinikaapit

Viinikaapin tuulettimet ja kompressorit, jotka pitävät viinisi lämpötilan optimaalisena, kuluttavat luonnollisesti sähköä. Yksittäisen viinikaapin energiankulutukseen vaikuttavat monet eri tekijät. 

Mitä helpommin lämmin ilma pääsee haihtumaan kaapin takaa tai sivuilta, sitä vähemmän työtä kaapin on tehtävä sisällön jäähdyttämiseksi. Pelkästään tämä vähentää virrankulutusta. Joissain viinikaapeissa on myös parempi eristys. Umpioviset kaapit eristävät ääntä lasiovisia tehokkaammin.

Se, kuinka suuri merkitys muutamalla kilowattitunnilla on vuotuisessa energiankulutuksessa, on luonnollisesti yksilöllistä. Voit selvittää eron helposti vertailemalla kilowattituntihintaa kahden eri kaapin välillä ja päättää sitten, kuinka tärkeää energian säästäminen on juuri sinulle. 

 

Katso kaikki vähän energiaa kuluttavat viinikaapit

Muista maadoitus, kun kytket viinikaapin sähköverkkoon!

Viinikaappi on kytkettävä maadoitettuun pistorasiaan. Tämä on tärkeää sekä oman turvallisuutesi kannalta että siksi, että jotkin viinikaapit (etenkin termosähköiset viinikaapit) eivät välttämättä toimi kunnolla, jos niitä ei kytketä maadoitettuun pistorasiaan. Kaikissa viinikaapeissamme on niin kutsuttu sukopistoke, joka on standardi useimmissa Euroopan maissa. Sukopistoke on kaksisauvainen suojamaadoitettu pistoke. Joissain kodeissa pistorasiat on tarkoitettu kolmisauvaisille pistokkeille. Silloin tarvitset tämän adapterin, joka on helppo naksauttaa paikoilleen pistorasiaan. Vaihtoehtoisesti voit vaihtaa tai vaihdattaa sähköasentajalla viinikaapin alkuperäisen pistokkeen tilalle kolmisauvaisen pistokkeen, jonka voit ostaa täältä. Lue lisää maadoituksesta ja eri pistoketyypeistä sähköturvallisuusviranomaisen kotisivuilla.

Viinikaapin viimeistely ja yksityiskohdat

Monelle meistä viinikaappi on jo itsessään ylellinen laite – sehän on pohjimmiltaan sähköinen viinikellari. Elämys on luonnollisesti vieläkin vaikuttavampi, jos päätät panostaa viimeistelyyn ja muotoiluun.

Kalliimmanpuoleisissa kaapeissa on yleensä useita hyvin toteutettuja yksityiskohtia, jotka tekevät vaikutuksen kyynisimpiinkin kuluttajiin.

Yksi hyvä esimerkki on ulosvedettävät kuulalaakeroidut teleskooppikiskohyllyt, joiden avulla voit vetää viinikokoelmasi esiin näyttävästi, vain pienellä käden liikkeellä. Tämä ominaisuus on joissain Liebherrin malleissa. PeVinon viinikaapeissa se on vakiona kaikissa malleissa.

PeVino ovat viimeistelynsä ja yksityiskohtiensa suhteen tavallista ylellisempiä vaihtoehtoja. PeVino-viinikaapeissa on vakiona himmennettävä valaistus peräti viidessä eri värissä. 

 

Katso kaikki PeVino-viinikaapit

Viinikaapin valinta – ota nämä huomioon 

Seuraavat seikat on hyvä ottaa huomioon, kun olet hankkimassa viinikaappia.

  1. Mihin aiot käyttää viinikaappia? Säilytykseen vai tarjoiluun?
  2. Mihin viinikaappi kannattaa sijoittaa? Vapaasti seisova, sisäänrakennettu vai integroitava?
  3. Koko ja pullokapasiteetti.
  4. Äänitaso ja akustiset olosuhteet.
  5. Energiankulutus. Kuinka tärkeää se on sinulle?
  6. Design, yksityiskohdat ja ominaisuudet.

 

 

 

 

Bente Schörbach

Asiakasneuvoja – Hillerødin myymälä

 


Ei kommentteja
Lisää oma kommentti

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi