Etusivu

Oppaat

Lopullinen opas viinin asianmukaiseen säilytykseen

Viinin varastointi

Viinin oikea ja optimaalinen säilytys voidaan tiivistää viiteen kohtaan. Kaikkia niistä ei ehkä ole helppo täyttää, mutta koet valtavan eron, jos pyrit säilyttämään viiniäsi oikein - varsinkin jos sitä on tarkoitus säilyttää pitkään.

Erinomaiset makuelämykset odottavat, kun oikein säilytetty viini kaadetaan lasiin. Itse makuelämyksen lisäksi on myös se ihastuttava, tuskin peitelty ylpeyden ja ilon tunne, kun voit avata sen pullon lapsesi syntymävuodelta, jonka olet säästänyt konfirmaatiota, hyvän kokeen juhlia, häitä tai kenties jopa lapsesi hopeahääpäivää varten. Jälkimmäinen edellyttää todennäköisesti huolella valittua portviiniä ja sitä, että lapsesi on syntynyt onnistuneena portviinivuonna.

Tällaisia ainutlaatuisia kokemuksia on todellakin mahdollista jakaa läheistensä kanssa. Pohjimmiltaan viinin säilyttäminen ei ole kovin monimutkaista. Kyse on pohjimmiltaan rauhasta ja hiljaisuudesta.

1. Hyvä viinin säilytys edellyttää rauhallista ympäristöä

Viinin ja viinin varastoinnin kannalta alfa ja omega on vakaus ja rauha. Sitä vastoin huonoin paikka kodissa säilyttää viiniä on keittiössä kaappien yläpuolella, jossa ruoanlaitosta ja jääkaapista tuleva lämpö nousee ylöspäin ja jossa kaappien avautumisesta ja sulkeutumisesta aiheutuva tärinä voi häiritä viiniä. Useimmat keittiösuunnittelijat ovat jo oppineet tämän.

Yleisesti ottaen viinin säilytyksessä on tärkeää, että tärinät ovat mahdollisimman vähäisiä - jos siis asut rautatien vieressä tai asuntoveneessä, kannattaa ehkä harkita, pitäisikö pitkäaikaissäilytettävän viinikokoelmasi asua jossain muualla.

2. Viinisi tarvitsee oikean lämpötilan

Useimpien viinien lämpötila on optimaalinen noin 12-16 °C. Korkeissa lämpötiloissa viini kehittyy nopeammin ja päinvastoin matalissa lämpötiloissa. Miinus 10 °C ja plus 35 °C ovat äärimmäisiä rajoja, joilla viini vahingoittuu pitkäaikaisessa varastoinnissa.

On olemassa viinikaappeja, joissa voit säilyttää viiniäsi kahdella lämpötila-alueella. On mukavaa, jos käytät viinikaappia viinin tarjoiluun suoraan sieltä. Näin ylähyllyillä olevat valkoviinit, kuplat tai rosé-viinit ovat aina täydellisesti lämpötilaltaan noin 7 °C:n lämpötilassa, kun tarvitset niitä, kun taas muu viini on mukavasti 15 °C:n lämpötilassa alaosassa.

3. Viinin varastointi oikeassa kosteudessa

Korkea ilmankosteus on hyvä, ja se on ihanteellisesti noin 65-75 %. Jos se on liian kuiva, korkit voivat kuivua, jolloin ilma pääsee pulloon ja viini pilaantuu. Ainoa välitön haittapuoli liian korkeasta kosteudesta on se, että etiketit voivat muuttua ruman näköisiksi ja siten vaikeasti myytäviksi. Hyvä vinkki on suihkuttaa etiketin päälle kerros hiuslakkaa etiketin suojaamiseksi.

DMI:n mukaan Tanskan vuotuinen keskimääräinen ilmankosteus on 77-85 prosenttia, joten periaatteessa ei ole paljonkaan syytä huoleen, ellet sijoita viiniäsi tai viininjäähdytintäsi epätavallisen kuivaan ympäristöön lämmityksen tai muun vastaavan vuoksi. Jos haluat aivan varmasti säätää kosteutta tarkasti, on olemassa viininjäähdyttimiä, joissa on tämä ominaisuus.

4. Viini on säilytettävä kylmässä, pimeässä ja stabiilissa tilassa.

Kylmän ja pimeän väliset olosuhteet ovat viinin kannalta parhaat mahdolliset, ja ne vastaavat suunnilleen vuorten alla sijaitsevan luolan ilmastoa. Nämä ovat siis melko harvinaisia, mutta vähemmän voi onneksi myös tehdä. Lisäksi viini on sitkeämpää kuin yleensä luullaan. Ota siis rauhallisesti - kyllä se siitä.

Jos sinulla on käytettävissäsi huone tai jopa kellari, kuulut niihin onnekkaisiin, jotka voivat perustaa oikean viinikellarin viinihyllyineen ja kaikkineen. Vaihtoehtoisesti voit harkita viinijääkaapin hankkimista, joka tarjoaa täydelliset säilytysolosuhteet muutamalla neliömetrillä. Niitä on monen kokoisia ja hintaisia, ja yhteistä niille on se, että voit tarvittaessa säilyttää viiniäsi vakaassa lämpötilassa asunnossasi viidennessä kerroksessa.

Viinipullojasi on parasta säilyttää pimeässä, joten usein on hyvä idea antaa pullojen olla pakkauksissa, kuten lahjapakkauksissa, pahvilaatikoissa tai puulaatikoissa, jotka suojaavat valolta.

5. Ilmanvaihdon on oltava hyvä

Ja nyt, kun puhumme ilmasta - viinin suurin vihollinen on ilman happi. Jos korkki kuivuu eikä se ole tiivis, on vaarana, että happi tunkeutuu viiniin ja hajottaa sen. Siksi pullot asetetaan pitkäaikaiseen säilytykseen. Pulloja, joissa on kierrekorkki, voidaan säilyttää missä asennossa tahansa.

Bonusvinkki viinin ystäville; On olemassa teorioita siitä, pitäisikö viinin säilyttäminen tapahtua hieman ylöspäin kallistuneessa asennossa, jotta sekä viini että ilmakupla ovat kosketuksissa korkin kanssa. Korkki on edelleen kostea, mutta ilma, joka laajenee ja supistuu lämpötilan vaihteluiden myötä, pääsee poistumaan korkin läpi ongelmitta.

Jos pullo on täysin vaakasuorassa, ilmakupla on liian kaukana korkista, ja sen sijaan viini karkaa.



Esimerkkejä nähdään jälkiruokaviineistä, joissa on sokeroitua tavaraa kapselin ympärillä.

Bjarne, asiantuntija

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.