Tietoa viinikaapeista

Ennen kuin ostat viinikaapin

Viinikaapin valinnassa on otettava huomioon monia eri seikkoja ja ominaisuuksia. Aina ei ole helppo tietää, mitä kaikkea viinikaappiostoksilla on pidettävä mielessä.

Tätä varten olemme kirjoittaneet oppaan, johon on koottu seitsemän viinikaapin valintaan vaikuttavaa asiaa: Opas viinikaapin valintaan

Viinikaapin pullokapasiteetti

Viinikaapin pullokapasiteetti kertoo, kuinka monta pulloa kaappiin enintään mahtuu, jos kaappi täytetään äärimmilleen – usein edellyttäen, että kaapista poistetaan yksi tai useampi hylly. Mittarina käytetään Bordeaux-standardin pulloja. Kaikki valmistajat käyttävät tätä laskentatapaa pullokapasiteetin mittaamiseen.

Jos haluat käyttää viinikaapissasi kaikkia siihen kuuluvia hyllyjä ja/tai et halua säilyttää pulloja ristikkäin, pullokapasiteetti on käytännössä pienempi. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat selvittää tietyn viinikaapin tarkan pullokapasiteetin.

Mikä on viinikaapin lämpötila

Viinikaapin lämpötilan valinta riippuu siitä, etsitkö varastointikaappia, tarjoilukaappia vai kumpaankin tarkoitukseen sopivaa viinikaappia. Jos tarvitset viinikaappia ensisijaisesti viinien pitkäaikaiseen säilytykseen, ihanteellinen lämpötila on 12 astetta. Tämä koskee sekä punaviinejä että valko- ja roséviinejä. Korkeampiakin lämpötiloja käytetään, mutta silloin on otettava huomioon, että korkeissa lämpötiloissa viini kehittyy nopeammin.

Jos haluat käyttää viinikaappia tarjoilukaappina, jossa punaviinipullojen vaihtuvuus on suurta, säädä lämpötila noin 15–16 asteeseen. Näin viini saavuttaa nopeammin ihanteellisen 16–18 asteen tarjoilulämpötilan.

Jos säilytät viinikaapissa myös esimerkiksi valkoviinejä tai samppanjaa, tarvitset kaapin, jossa on vähintään kaksi lämpötilavyöhykettä. Valkoviineille tarkoitettu vyöhyke säädetään 6–8 asteeseen, ja punaviinit säilytetään kaapin lämpimämmissä osissa. Jos kaapissasi kuitenkin on vain yksi lämpötilavyöhyke, voit jäähdyttää valkoviinin tai samppanjan erikseen nostamalla pullon viinikaapista jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Jääkaapissa lämpötila on useimmiten noin 5 astetta, joten parissa tunnissa viini ehtii jäähtyä juuri sopivaksi.

Lämpötilaero 2-vyöhykkeisissä viinikaapeissa

Kun viinikaapissa on kaksi lämpötilavyöhykettä, voit säätää kummankin vyöhykkeen lämpötilan erikseen. Kokemuksemme mukaan eri vyöhykkeiden välillä on oltava vähintään 6 asteen lämpötilaero, muuten kompressori käy turhan äänekkäästi. Jos esimerkiksi säädät toisen vyöhykkeen 5 asteeseen, toisen vyöhykkeen lämpötilan tulisi olla vähintään 11 astetta.

Viinikaapin äänitaso

Viinikaappi pitää enemmän ääntä kuin tavallinen jääkaappi. Tämä johtuu muun muassa kaapissa olevista tuulettimista. Tuulettimet kierrättävät jäähdytettyä ilmaa kaapin sisällä ja pitävät kaapin tai lämpötilavyöhykkeen lämmön tasaisena. Ääni voi kuulostaa myös hyvin erilaiselta kaapin sijoituspaikan akustiikasta riippuen. Lue lisää viinikaappien tuottamista äänistä ja niiden vaimentamisesta.

Tärkeintä on varmistaa, että kaappi seisoo suorassa. Muussa tapauksessa kaappi voi aiheuttaa liikaa ääntä ja äännellä useammin kuin normaalisti. Viinikaappi kuluttaa myös tarpeettomasti energiaa, jos se ei seiso täysin suorassa. 

Kun olet ostamassa viinikaappia

Viinikaapit voivat vaurioitua, jos niitä kuljetetaan kyljellään

Jos noudat viinikaapin itse, on tärkeää, että kuljetat sen pystyasennossa.

Joissain tapauksissa kompressori/jäähdytysjärjestelmä voi vaurioitua, jos se lasketaan vaakatasoon kuljetuksen aikana. Suosittelemme siksi, että varaat kuljetuksen kuljetusliikkeeltä, jonka autoissa viinikaapit kulkevat pystyasennossa koko matkan kotiisi asti.

Kun olet ostanut viinikaapin

Älä kiirehdi viinikaapin käynnistämisen kanssa

Kun viinikaappi on paikallaan, odota vielä 24–48 tuntia (Eurocave-kaapeissa aina 48 tuntia) ennen kuin kytket kaapin verkkovirtaan. On tärkeää, että viinikaapin annetaan seistä riittävän kauan paikallaan kuljetuksen jälkeen, jotta se ehtii sopeutua uuteen kotiinsa. On myös tärkeää, että kaappi seisoo täysin suorassa. Odottaessasi voit vaikka latoa viinipullot valmiiksi kaappiin.

Muista maadoitus, kun kytket viinikaapin sähköverkkoon!

Viinikaappi on kytkettävä maadoitettuun pistorasiaan. Tämä on tärkeää sekä oman turvallisuutesi kannalta että siksi, että jotkin viinikaapit (etenkin termosähköiset viinikaapit) eivät välttämättä toimi kunnolla, jos niitä ei kytketä maadoitettuun pistorasiaan.

Kaikissa viinikaapeissamme on niin kutsuttu sukopistoke, joka on standardi useimmissa Euroopan maissa. Sukopistoke on kaksisauvainen suojamaadoitettu pistoke. Joissain kodeissa pistorasiat on tarkoitettu kolmisauvaisille pistokkeille. Silloin tarvitset tämän adapterin, joka on helppo naksauttaa paikoilleen pistorasiaan.

Vaihtoehtoisesti voit vaihtaa tai vaihdattaa sähköasentajalla viinikaapin alkuperäisen pistokkeen tilalle kolmisauvaisen pistokkeen, jonka voit ostaa täältä. Lue lisää maadoituksesta ja eri pistoketyypeistä sähköturvallisuusviranomaisen kotisivuilla.

Miten pullot on paras sijoittaa viinikaappiin?

Jos varastoit viiniä pitkäaikaisesti, on tärkeää, että pullot ovat vaakasuorassa, jotta viini on koko ajan kosketuksissa korkkiin ja pitää sen kosteana. Joissain viinikaapeissa on esittelyhylly, johon pullot sijoitetaan hieman kallelleen siten, että etiketit ovat hyvin näkyvissä. Esittelyhyllyissä viinipullot pääsevät oikeuksiinsa ja ovat upeasti esillä heti kun kaapin oven aukaisee. Muista kuitenkin vaihtaa säännöllisesti esittelyhyllyssä olevien pullojen tilalle uudet pullot, jotta korkit eivät pääse kuivumaan.

Pullot, joita aiot varastoida pidempään kuin muita, kannattaa sijoittaa omalle hyllylleen, jossa ne saavat olla rauhassa. Säilytä omilla hyllyillään ne viinit, joita juodaan paljon ja joiden vaihtuvuus on suurta. Tällä tavoin pitkään säilytettävät viinit saavat kypsyä ja kehittyä ajan kanssa ilman turhia häiriöitä.

Pullojen latominen viinikaappiin

Kaikki viinikaappien valmistajat käyttävät viinikaappien pullokapasiteetin ilmoittamiseen samaa standardia eli Bordeaux-mallisia pulloja. Harvan viinin ystävän viinikokoelma kuitenkin koostuu pelkistä Bordeaux-pulloista. Viininvalmistajat käyttävät monia erilaisia pulloja, jotka voivat olla sekä paksumpia että pidempiä kuin Bordeaux-pullot. Jos säilytät kaapissa erimallisia pulloja, viinikaapin todellinen pullokapasiteetti on noin 70 prosenttia valmistajan ilmoittamasta Bordeaux-pullojen määrästä.

Yksi hyvä kikka on kääriä pullot keittiöstä tuttuun muovikelmuun. Kelmu tekee pullon pinnasta vähemmän liukkaan, jolloin ne on helpompi pinota. Lisäksi muovikelmu suojaa etikettiä säilytyksen aikana, mikä on tärkeää, jos aiot myydä pullon myöhemmin eteenpäin.

Älä täytä viinikaappia liian täyteen. On tärkeää, että ilma pääsee kiertämään vapaasti viinikaapin sisällä. Riittävä ilmankierto varmistaa tasaisen lämpötilan koko kaapissa.

Hometta viinikaapissa

Hyvä ilmanvaihto on paras ase liiallista kosteutta vastaan. Tämä peukalosääntö pätee niin kellareihin kuin vajoihin ja viinikaappeihinkin. Siksi kaappi on hyvä avata ja tuulettaa aina silloin tällöin.

Joskus viinikaapissa voi kaikesta huolimatta esiintyä hometta. Se on onneksi helppo poistaa perusteellisella siivouksella, joka kannattaa tehdä esimerkiksi puolen vuoden välein. 

Suosittelemme Rodalon-pesuainetta tai vastaavaa tuotetta kaapin säännölliseen puhdistukseen. Ota pullot pois kaapista ja pese kaapin sisäpinnat miedolla saippuavedellä. Käytä tämän jälkeen Rodalonia ja pyyhi lopuksi kaikki pinnat puhtaalla vedellä. Rodalon-nestettä on helpompi annostella, kun kaadat sopivan määrän ensin suihkepulloon/sumuttimeen.

Kun ladot pullot takaisin kaappiin, varmista, että ne eivät kosketa kaapin takaseinää. Pieni rako seinän ja pullojen välissä parantaa ilmankiertoa, mikä ehkäisee homeen muodostumista.

Voit myös kääriä pullot muovikelmuun ennen niiden siirtämistä takaisin kaappiin. Muovikelmu suojaa etikettejä ja helpottaa pullojen pinoamista. Toinen keino on suihkuttaa ohut kerros hiuslakkaa etiketin suojaksi, mutta meidän mielestämme muovikelmu on paras ratkaisu. Kunhan pullo on kuiva…

Kun käynnistät viinikaapin

Kun käynnistät viinikaapin ensimmäisen kerran, se käy aluksi pitkään, koska kaikkien pullojen jäähdyttäminen vaatii paljon energiaa. Jäähdytysjärjestelmän on päästävä kunnolla käyntiin.

Siksi viinikaappi pitää alussa tavallista enemmän ääntä. Jäähdytys myös käynnistyy ja sammuu tavallista useammin.

Viinikaapin lämpötila heittelee

Kun olet säätänyt viinikaapin haluamaasi lämpötilaan, sen todellinen lämpötila voi vaihdella pari astetta suuntaan tai toiseen. Tämä on täysin normaalia. Lämpötila vaihtelee sen mukaan, onko jäähdytys käynnistymässä vai onko se juuri ollut käynnissä.

Nämä lämpötilanvaihtelut ovat täysin normaaleja, eikä viini ehdi reagoida niihin yksinkertaisesta syystä: nesteen lämpötilan muuttuminen vie enemmän aikaa kuin viinikaapin ilman lämpötilan muuttuminen.

Viinikaapissa olevat viinipullot auttavat osaltaan pitämään kaapin lämpötilan tasaisena. Siksi viinikaappi kannattaa pitää suhteellisen täynnä lämpötilan vakauden varmistamiseksi. 

Lue käyttöohje

Lisätietoa viinikaapista ja sen käytöstä on kunkin viinikaapin omassa käyttöohjeessa, jonka voit ladata kohdasta “Downloads”.

Näin vedät hyllyn ulos

Näin irrotat suojakalvon

 

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi