Kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat?

luotu aikana

Kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat?

Viinikaapin ääni, melu ja akustiikka

Kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat? Viinikaapit eivät ole täysin äänettömiä. Ja toisten mielestä kodinkoneiden äänet ovat ärsyttävämpiä kuin toisten. Onneksi voimme tehdä paljon melun vaimentamiseksi.

Sitä ei ole kieltäminen. Viinikaapeista kuuluu ääntä. Mutta niin kuuluu tavallisista jääkaapeistakin. Siihen ei vain kiinnitä huomiota samalla tavoin. Tässä artikkelissa kerromme lisää viinikaappien äänitasosta ja kotien akustiikasta.

Kun ymmärrämme, mistä äänet syntyvät, ja kuuntelemme kokeneiden ammattilaisten neuvoja, voimme vähentää meluhäiriöitä merkittävästi.

Kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat?

Useimpien viinikaappien äänitaso on noin 35–45 desibeliä (dB). Vertailun vuoksi astianpesukoneen äänitaso on käytössä noin 45–50 dB ja tavallisen nykyaikaisen jääkaapin noin 35 dB.

Yleisesti ottaen viinikaapit ovat siis aavistuksen äänekkäämpiä kuin tavalliset jääkaapit. Tämä johtuu siitä, että viinikaapissa lämpötilan säilyminen tasaisena on erityisen tärkeää. Suurin osa markkinoilla olevista viinikaapeista koostuu kompressorista, kylmäainepiiristä ja tuuletinjärjestelmästä.

Jotkin viinikaapit ovat testivoittajia, toiset energiatehokkaita ja kolmannet hiljaisia. Kaikki nämä ominaisuudet ovat selkeitä etuja, mutta loppupeleissä kaikissa viinikaapeissa on liikkuvat osansa. Näiden liikkuvien osien vuoksi täysin hiljaisia viinikaappeja ei oikeastaan ole olemassakaan. Seuraavassa tarkastelemme viinikaappien kolmea merkittävintä äänen aiheuttajaa.

Tuuletin

Vakaan ja tasaisen lämpötilan ylläpitämiseksi joko koko kaapissa tai sen osissa käytetään sähköisiä tuulettimia. Puhaltimet estävät myös huurteen muodostumisen kaappiin. Ne koostuvat liikkuvista osista ja pitävät siksi luonnollisesti ääntä. Suhina muistuttaa pöytätuulettimesta syntyvää ääntä.

Mitä enemmän tuulettimia kaapissa on, sitä enemmän ääntä siitä lähtee. Viinikaappeja on pääsääntöisesti kahta mallia: yhdessä kaapissa on joko yksi lämpötilavyöhyke tai kaksi lämpötilavyöhykettä. Kun lämpötilavyöhykkeitä on kaksi, ilman kierrättämiseen kaapin sisällä tarvitaan useampi tuuletin.

Puhaltimet käyvät suurimman osan ajasta sen mukaan, mikä on ympäristön lämpötila ja kuinka usein kaapin ovea avataan. Myös oven eristysominaisuuksilla on merkitystä, sillä tuulettimien ääni tulee pääasiassa kaapin sisäpuolelta.

Kompressori

Kompressori jäähdyttää kaapin sisällä olevan ilman, ja se sijaitsee yleensä takana kaapin pohjassa. Tavallisesti kompressori lepää tärinää hillitsevien silikoni- tai kumivaimentimien päällä. Kompressorin matalasta humisevasta äänestä ei voi erehtyä.

Kompressori voi myös pitää turhaa ääntä siinä tapauksessa, että viinikaappi ei seiso suorassa tai kompressori osuu johonkin kaapin takana. Nämä melunlähteet on helppo eliminoida.

Kompressori ei onneksi käy jatkuvasti, ja usein huomaamme sen käyneen vasta sitten, kun se pysähtyy ja ääni lakkaa. Eri ihmiset nimittäin havaitsevat matalataajuiset äänet eri tavoin.

Jäähdytys

Kolmas merkittävä syy viinikaapista lähtevälle äänelle on kylmäaineen kierto jäähdytysjärjestelmässä. Termostaatti välittää viestin jäähdytysjärjestelmälle, jonka jälkeen kylmäaine lähtee kiertämään kylmäpiirissä. Kylmäaine kulkee kapean suuttimentapaisen injektioreiän läpi, mistä kuuluu luonteenomainen viheltävä ääni.

Joidenkin mielestä tämä ääni voi kuulostaa lievästi sanottuna ärsyttävältä. Toisaalta kyse on jälleen siitä, että ihmiset ovat enemmän tai vähemmän herkkiä tietyille äänille ja taajuusalueille.

Upouuden viinikaapin injektioreikä on melko pieni. Aluksi sitä on "ajettava sisään" muutaman kuukauden ajan. Sisäänajon aikana voit huomata, että ääni on hieman odotettua kovempi. Ajan myötä äänenvoimakkuus vähenee.

Mitä voin tehdä?

Kuten näemme, viinikaapin toimintojen muokkaamisen mahdollisuudet ovat varsin rajalliset siinä tapauksessa että kaapin äänet tuntuvat häiritseviltä. Useimmista malleista lähtee jonkin verran ääntä, joten valmistajankaan vaihtaminen ei välttämättä auta. On vaikeaa ellei suorastaan mahdotonta valmistaa täysin äänetöntä viinikaappia.

Voit kuitenkin vaikuttaa asiaan kiinnittämällä huomiota viinikaapin sijoituspaikkaan ja sen ympäristöön. Jos hankit hiljaisena markkinoitavan viinikaapin ja sijoitat sen akustiikan kannalta epäsopivaan paikkaan, kaappia ei todennäköisesti enää voi kutsua hiljaiseksi viinikaapiksi.

Viinikaapin äänitaso ei siis välttämättä ole se kaikkein tärkein kysymys. Vähintään yhtä mielenkiintoinen kysymys on se, mitä voimme tehdä, jotta viinikaappi vaikuttaisi mahdollisimman hiljaiselta. Sisustuksella on suuri merkitys sen suhteen, koetko viinikaappisi olevan hiljainen vai et.

Salonki vai katedraali

Ei ole yksiselitteistä määritelmää sille, mikä on melua ja mikä ei. Se, mikä kuulostaa yhdestä miellyttävältä, on toisen korvissa karmea kakofonia. Huoneen akustiikalla on ratkaiseva merkitys sen kannalta, miten äänet koetaan.

Viktoriaanisen ajan ylellisesti sisustetut asunnot vaimentavat ääniä erinomaisesti. Aikakauden tyyliin kuuluvat paksut matot, oviverhot, pehmustetut huonekalut ja maalaukset ovat elementtejä, jotka imevät ja vaimentavat ääniä. 1800-luvun kahden viimeisen vuosikymmenen aikaiset asunnot antavat meille paljon hyödyllistä tietoa akustiikasta, mutta omaa kotia ei silti tarvitse sisustaa kaikilla krumeluureilla. Vanhanaikaiseen tyyliin sisustetuissa asunnoissa kaikki viinikaapit ovat hiljaisia.

Nykyinen sisustusmaku on lähes täysin päinvastainen. Suosimme laajoja pintoja, puhtaita linjoja, kovia materiaaleja ja rajoitettua tekstiilien käyttöä huoneissamme. Tämä sisustustyyli on paitsi nykyaikainen ja minimalistinen myös käytännöllinen ja helppo pitää puhtaana. Toisaalta nykykotien huoneet voivat muistuttaa pieniä katedraaleja. Esimerkiksi avokeittiöissä katto nostetaan usein niin korkealle, että valo ja äänet saavat tilan muistuttamaan isoa kirkkosalia. Kun suunnittelet viinikaapin sijoittamista tällaiseen huoneeseen, on hyvä kiinnittää huomiota sen äänitasoon. Sijoituspaikka itsessään voi olla syynä sille, miksi muuten hiljainen viinikaappi vaikuttaakin äänekkäältä.

Akustiset olosuhteet 

Jos olet rakentamassa taloa, akustiikka ja äänet kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Saatavilla on koko joukko akustiikkaan vaikuttavia rakennusmateriaaleja, jotka eivät köyhdytä kukkaroasi. Neuvoa voit kysyä muun muassa rautakaupasta tai rakennusurakoitsijaltasi.

Myös valmiin kodin omistajille on olemassa hyviä kikkoja. Taputustestillä saat nopeasti hyvän kuvan siitä, millainen akustiikka tietyssä huoneessa on. Taputa kovaa huoneen keskellä ja kuuntele, kuinka kauan ääni kaikuu. Kaiun ei tarvitse kestää kuin sekunnin ennen kuin useimmat kokevat äänen häiritseväksi.

Saatavilla on myös paljon hyviä ohjeita ja neuvoja sen suhteen, miten koti kannattaa sisustaa viinikaappia varten. Jotkin neuvoista pätevät yleisellä tasolla, kun taas toiset koskevat tiettyjä tilanteita.

Kuinka äänekäs on keittiöön sijoitettu viinikaappi?

Viinikaappivalmistaja PeVinon vientipäällikkö Lars Gormilta kysytään usein, kuinka äänekkäitä viinikaapit ovat. Hänellä on pitkä kokemus asiakkaiden neuvomisesta viinikaapin asennuspaikan ja sisustuksen suhteen.

Larsin varovaisen arvion mukaan noin 85 prosenttia myydyistä viinikaapeista sijoitetaan avokeittiöön, usein sisäänrakennettuna keittiöelementtinä.

Joskus oikea ratkaisu on sisäänrakennettu viinikaappi, toisinaan taas integroitava malli on parempi vaihtoehto. Jälkimmäisessä tapauksessa muut keittiöelementit voivat vaimentaa viinikaapin ääniä huomattavasti.

Integroitavat ja sisäänrakennetut viinikaapit ovat erilaisia. Integroitava viinikaappi sananmukaisesti asennetaan keittiön kaappiin, kun taas sisäänrakennettu viinikaappi on yhtä leveä kuin keittiömoduuli ja voi korvata sellaisen esimerkiksi keittiön työtason alla.

Alusta ja ilmankierto

Mihin tahansa viinikaappi sijoitetaankin, Lars suosittelee huomioimaan kolme akustiikkaan liittyvää asiaa.

"Ensinnäkin kaapin tulee seistä suorassa, eikä sitä mielellään saisi sijoittaa laattalattialle. Toisekseen kaappi kannattaa sijoittaa ääntä vaimentavalle alustalle, kuten kumimatolle tai paksun lattiamaton päälle. Ja kolmanneksi on varmistettava, että ilma pääsee kiertämään vapaasti viinikaapin ympärillä, etenkin kaapin takana. Mitä vaikeammin lämpö pääsee haihtumaan, sitä kovempaa jäähdytysjärjestelmä käy”, Lars kertoo ja muistuttaa, että sama sääntö koskee myös vapaasti seisovia viinikaappeja.

Loput 15 prosenttia Larsin viinikaappiasiakkaista sijoittaa kaappinsa syrjäisempään tilaan, kuten varastoon, vajaan tai kellariin. Larsin mukaan tällaisissa sijoituspaikoissa huono akustiikka ja melu eivät luonnollisesti ole yhtä suuria ongelmia.

Viinikaappi suoraksi

Useimmiten melun ja liiallisen energiankulutuksen syynä on se, että viinikaappi ei seiso suorassa.

Ei riitä, että viinikaappi vain näyttää seisovan suorassa. Tarkkuus on tässä avainasemassa. Käytä riittävän kokoista vesivaakaa, joka on vähintään 60 cm pitkä.

Jos viinikaappisi ei ole täysin suorassa, kompressori toimii useammin kuin olisi tarpeen ja pitää siten myös enemmän ääntä. Tämä johtuu siitä, että kompressorin nestetaso on epätasapainossa. Meluhaittojen lisäksi seurauksena on liian suuri energiankulutus ja kompressorin kuluminen.

 

Voit vähentää viinikaapin aiheuttamaa melua helposti ottamalla muutaman yksinkertaisen asian huomioon. Joka tapauksessa tiedät nyt vastauksen kysymykseen viinikaappien äänitasosta.

Huonon akustiikan aiheuttajia:

– Isot huoneet ja korkeat katot.
– Minimalistinen sisustus.
– Isot ikkunat.
– Kovat pinnat: laatat, klinkkeri, lasi ja kivi, mutta myös pelkät paljaat seinät.
– Huonekalut, jotka on valmistettu esimerkiksi muovista.

Paremman akustiikan antajia:

– Ääntä vaimentavat matot, paksut verhot ja muut tiiviit tekstiilit.
– Huonekalut, taulut ja koriste-esineet voivat vähentää kaikua.
– Ääntä vaimentavien levyjen käyttö rakennusvaiheessa, erityisesti korkeissa huoneissa.

Viinikaappi:

– Varmista, että viinikaappi seisoo täysin suorassa.

– Aseta viinikaappi tärinää ja melua vaimentavan materiaalin päälle.
– Huolehdi hyvästä ilmankierrosta kaapin ympärillä.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ei kommentteja
Lisää oma kommentti

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi