Paikoillanne, valmiit, grillaamaan!

Luotu:

Paikoillanne, valmiit, grillaamaan!

Kesä on täällä, ja grillauskausi on alkanut. Siksi kannattaa tutustua grilliruokaan sopiviin viineihin, jotka käyvät hiilten, auringonpaisteen ja hyvän seuran kumppaneiksi. Huomaa, että lähtökohtana on perinteinen ja perinteinen brikettigrillaus eikä nykyaikainen kaasugrilli, mutta jos olet kaasugrillin omistaja jatkuvasti, grillipoliisi ei tule kolkuttamaan ovellesi.

 

Vaikka sanotaan, että kaikkea voidaan grillata, keskitymme lihaan, sillä se on ainesosa, jonka useimmat yhdistävät grillaamiseen. Kasvissyöjien ja vegaaniruoan ystävien ei tarvitse lopettaa lukemista nyt, sillä mukana on myös esimerkkejä ja ehdotuksia grillatuista kaloista ja vihanneksista.

Grillauskausi ja viini

Grillissä valmistettavat ruoat hyötyvät yleisesti ottaen makeista viineistä. Emmekä puhu portviineistä, Sauternes-viineistä tai muista jälkiruokaviineistä, vaan punaviineistä, joissa on mieluiten runsaasti alkoholia ja joita on fermentoitu tynnyrissä. Syynä tähän on muun muassa savuisuus, joka syntyy väistämättä grillaamisesta ulkona sekä se, että grillatun lihan päällä on usein makeita kastikkeita, marinadeja ja glaseerauksia. Siksi on hyvä nyrkkisääntö vaihtaa runsaasti tanniineja sisältävä punaviini, joka sopii erinomaisesti ruskistetun pihvin kanssa pehmeämpään ja makeampaan viiniin, kun vaihdat puutarhagrilliin.  

Grilliä sytytettäessä useimmat yhdistävät punaviinin täydellisksi pariksi ruoalle, mutta itse asiassa valkoviini sopii moniin tilanteisiin yhtä hyvin. Jos kyseessä on esimerkiksi grillattu maissintähkä (jonka kypsennyksessä on tietenkin käytetty voita) tai grillattu lohi, Chardonnay Yhdysvalloista tai Australiasta hoitaa homman hienosti. Aromaattinen Gewurztraminer voi toimia myös, jos  kermaiset ja voimaiset vivahteet eivät maistu.

Grillattu broileri ja pihvi

Grillattu broileri on toinen klassinen mutta myös hyvä esimerkki viinien vaihtamisesta siirryttäessä uuniruoasta grilliruokaan. Kevyemmät ja hedelmäisemmät viinit, kuten Pinot noir, ovat usein erinomaisia uunissa paistetun kanan kanssa, mutta grillattaessa tarvitaan usein voimakkaampia ja täyteläisempiä viinejä. Kyseessä voi olla esimerkiksi mehukas ja voimakas Barbera tai Merlot tai Zinfandel. 

Toinen konkreettinen esimerkki maantieteellisen sijainnin (mutta melko paikallinen) vaihtamisesta on lampaanlihan kohdalla. Tällöin pohjoisesta Rhône-rypäleestä peräisin olevat, tanniineilla täytetyt punaviinit ovat liian kuivia, kun taas eteläisestä Rhône-rypäleestä peräisin oleva pehmeämpi ja hedelmäisempi viini on huomattavasti parempi. Vaihtoehtoisesti Zinfandel tai Shiraz ovat aina varma valinta.

Vastaavasti siirtyminen Euroopasta uuteen maailmaan on hyvä idea pihvien kanssa, sillä tanniinit ovat tasapainoisempia, viinit pehmenevät ja hedelmäistyvät ja niitä on käytetty tynnyrissä usein pidempään. Cabernet sauvignon Kaliforniasta on itsestään selvä valinta, mutta voit kokeilla myös Malbec-viiniä Argentiinasta, Camenère-viiniä Chilestä tai Syrah/Shiraz-viiniä Etelä-Afrikasta tai Australiasta.

Grillet kylling med grøntsager
 

 

 

 

Grilli-iltoihisi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loui Defries

 

 


Ei kommentteja
Lisää oma kommentti

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi