Tietoa viinitynnyreistä

Ennen kuin ostat viinitynnyrin

Huomioitavaa ennen viinin tynnyrikypsytystä

Kiinnostaako viinin tynnyrikypsytys?

Viinin valmistuksessa on otettava huomioon monta eri seikkaa ja tehtävä monia eri päätöksiä. Olemme koonneet tähän joitain tärkeitä asioita, joita kannattaa pohtia ennen kuin sijoittaa rahaa arvokkaaseen tammitynnyriin.

Monille meistä laatuviini on yhtä kuin tammitynnyrissä kypsytetty viini. Sitä se usein onkin, mutta sääntöön on olemassa myös monia poikkeuksia, kuten:
Ohut ja huono viini ei parane tynnyrissäkään. Vastaavasti täysin kypsistä rypäleistä valmistetuilla viineillä, voimakkailla viineillä ja valmiiksi laadukkailla viineillä on potentiaalia kehittyä vielä paremmiksi tynnyrikypsytyksessä.

Mitä tammitynnyri tekee viinille?

Tammitynnyrissä viinin ja tynnyrin kohdatessa syntyy erilaisia kemiallisia reaktioita. Tuloksena on kestävämpi ja vakaampi viini, jonka maku on täyteläisempi, sävykkäämpi ja konsentroituneempi. Myös viinin väri voimistuu.

Tynnyri vapauttaa viiniin satoja erilaisia aineita. Tärkeimpiä ovat tanniinit, sokeri ja vaniljan kaltaiset aineet.
Tynnyrillä on myös toinen, hieman epäsuorempi vaikutus. Tynnyrissä viiniin liukenee happea hitaasti ja hallitusti, mikä pyöristää ja kypsyttää viinin makua. Happea pääsee viiniin sekä puun läpi että tulpanreiästä.

Kun viiniä säilytetään tynnyrissä, sitä haihtuu hitaasti koko ajan jonkin verran – se ikään kuin imeytyy puuhun. Siksi tynnyriin on säännöllisesti lisättävä samaa viiniä. Myös tässä prosessissa viinin liukenee happea. Veden ja alkoholin haihtuessa viini tiivistyy entisestään ja tuoreen raa’ahkon hedelmän maku pehmenee.

Tammitynnyreitä voidaan käyttää sekä valko- että punaviinien kypsytykseen. Tietyntyyppiset valkoviinirypäleet eivät kuitenkaan sovellu tynnyrikypsytykseen. Rypäleiden kohdalla on tärkeintä, että ne ovat luonteeltaan riittävän täyteläisiä ja hedelmäisiä, jotta viini ei pääse “kuivumaan” tammitynnyrissä. Toisin sanoen tammitynnyristä irtoavat makuaineet eivät peitä rypäleen omaa aromia alleen. Tästä syystä tynnyrikypsytyksessä tulee käyttää vain hedelmäisiä ja voimakkaita viinejä.

Ranskalaista, amerikkalaista vai unkarilaista tammea?

Markkinoilla on paljon erityyppisiä ja alkuperältään erilaisia tammitynnyreitä. Tynnyrikypsytyksessä yleisimmin käytetty tammi on peräisin Keski-Ranskan metsistä. 

Ranskalaista tammea on pitkään pidetty ainoana oikeana valintana viinin tynnyrikypsytykseen, mutta viime aikoina myös itäeurooppalainen tammi on kasvattanut suosiotaan. Tämä koskee erityisesti unkarilaista tammea – osaksi siksi, että Unkarissa on paljon taitavia tynnyrintekijöitä, ja osaksi siksi, että unkarilaisen tammen ominaisuudet ja “maku” ovat niin hyviä. Unkarilaiset tynnyrit ovat myös huomattavasti edullisempia kuin ranskalaiset tynnyrit. Amerikkalainen tammi on sekin hyvä ja halpa vaihtoehto, varsinkin jos haluat saada tynnyristä korostetumman vaniljaisen maun.

Tynnyrin paahtamistavalla on usein ratkaiseva merkitys sille, millainen vaikutus tynnyrillä on viiniin. Kun tynnyri paahdetaan avotulella, puun pinnassa tapahtuu kemiallisia muutoksia. Mitä enemmän puuta paahdetaan, sitä savuisemman aromin se antaa viinille. Yleisimmin käytetty paahtoaste on "medium" (M).

Minkä kokoinen viinitynnyri minun kannattaa valita?

Useimpien viinintuottajien vastaus tähän kysymykseen on yksinkertainen: tynnyrin koko riippuu siitä, kuinka paljon viiniä sinulla on. Ja se on myös oikea vastaus. Jos sinulla on suurempi määrä viiniä, noin 225 litran kokoinen tynnyri on optimaalinen ratkaisu. 225 litran viinitynnyrissä puun pinta-alan ja viinimäärän välinen suhde on optimaalinen.

Pienemmät 30, 50 ja 100 litran viinitynnyrit sopivat myös tynnyrikypsytykseen. Ota kuitenkin huomioon, että puun pinta-ala on suhteessa melko suuri viinin määrään verrattuna ja viini ottaa tammitynnyristä aromeja nopeammin. Siksi on tärkeää, että maistat viiniä säännöllisesti varmistaaksesi tynnyriaromien oikean tasapainon.

Viinitynnyrin käyttöönotto

Uuden viinitynnyrin valmistelu välitöntä käyttöä varten

Uusi viinitynnyri on todellakin upouusi, ja siksi tynnyrissä saattaa olla jonkin verran sahanpurua ja hiontapölyä. Ne kannattaa luonnollisesti puhdistaa ennen kuin tynnyriin kaadetaan kallisarvoisempia aineita.

Puu on myös luonnonmateriaali, joka elää koko ajan lämpötilojen ja ilmankosteuden muuttuessa. Siksi puu on "kyllästettävä" vedellä, jotta pienetkin halkeamat turpoavat kiinni.

Sopiva paisuttamismenetelmä on pitkälti makuasia, joten voit valita haluamasi esimerkiksi alla olevista kahdesta menetelmästä. Jotkut käyttävät vain menetelmää A, toiset vain menetelmää B, ja jotkut käyttävät molempia menetelmiä ennen tynnyrin käyttöönottoa. Oman kokemukseni mukaan menetelmä A on paras pienten halkeamien tiivistämiseen.

Menetelmä A:

1. Täytä tynnyri piripintaan kylmällä vedellä.

2. Anna tynnyrin olla täytettynä 48 tuntia.

3. Tyhjennä tynnyri, huuhtele se puhtaalla vedellä ja anna sen tyhjentyä kokonaan. Katso, tuleeko veden mukana sahajauhoa, ja toista huuhtelu tarvittaessa.

Menetelmä B:

1. Täytä tynnyri noin 20 litralla erittäin kuumaa vettä (175 °F / 80 °C).

2. Pidä tynnyri pystyasennossa ja pyöritä tynnyriä vähintään kaksi kertaa kokonaan ympäri. Tulpan on oltava paikallaan.

3. Aseta tynnyri maahan tulpan reikä alaspäin ja keinuta sitä puolelta toiselle niin, että vesi kiertää tynnyrin sisällä. Toista käsittely, kunnes tynnyri on tehnyt neljä kokonaista kierrosta. Irrota tulppa ja anna tynnyrin tyhjentyä kokonaan.

Tynnyri vuotaa – mitä teen?

1. Tyhjennä tynnyri kokonaan ja anna sen kuivua noin tunti tapin reikä alaspäin.
2. Toista käsittely menetelmällä B kohdassa “Uuden viinitynnyrin valmistelu välitöntä käyttöä varten”.
3. Tyhjennä tynnyri, huuhtele se puhtaalla vedellä ja anna sen tyhjentyä kokonaan.

Käytetyn viinitynnyrin käyttöönotto

Tarkista, onko viinitynnyrissä epätoivottuja hajuja, etenkin etikan hajua. Jos viinitynnyri haisee epäilyttävältä, jätä se suosiolla käyttämättä. Muuten voit pilata arvokkaan viinisi.

Noudata sitten ohjeita kohdassa "Uuden tynnyrin valmisteleminen välitöntä käyttöä varten".

Viinitynnyri käytössä

Muista täyttää tynnyri "enkelten" saatua osuutensa. Suositeltava täyttötiheys riippuu monesta eri tekijästä, kuten ilmankosteudesta ja viinitynnyrin koosta. Aloita tarkistamalla täyttötarve, kun viini on ollut tynnyrissä n. 1 viikon, ja pian löydät oman rutiinisi. Jos läikytät viiniä viinitynnyrin päälle, pyyhi tahra välittömästi pois, jotta viini ei houkuttele kärpäsiä tai värjää viinitynnyriä.

Käytetyn viinitynnyrin puhdistus

Voit käyttää viinitynnyrin puhdistamiseen seuraavia menetelmiä:

Menetelmä A:

1. Huuhtele tynnyri useita kertoja kylmällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Jos tynnyri on erityisen likainen, voit käyttää puhdistukseen soodaa. Huuhtele se runsaalla vedellä.
2. Aseta tynnyri tulpan aukko alaspäin ja anna tynnyrin kuivua kokonaan.
3. Suorita rikkikäsittely käyttämällä 10–20 grammaa rikkipäreitä tynnyriä kohti. Rikitä tynnyri säännöllisesti n. 4–6 viikon välein.

Menetelmä B:

1. Aloita huuhtelemalla tynnyri kylmällä vedellä ja sitten erittäin kuumalla vedellä (175 °F / 80 °C), kunnes vesi on kirkasta.
2. Aseta tynnyri tulpan aukko alaspäin ja anna tynnyrin kuivua kokonaan.
3. Suorita rikkikäsittely käyttämällä 10–20 grammaa rikkipäreitä tynnyriä kohti. Rikitä tynnyri säännöllisesti n. 4–6 viikon välein.

Huomaa: Tynnyrimme eivät ole rikitettyjä, sillä ne ovat täysin uusia.

Pienet tynnyrit voidaan puhdistaa vedessä, johon on lisätty rikkijauhetta. Sekoitussuhde on noin 1 gramma rikkiä ja 5 litraa vettä.

Viinitynnyrien säilytys

1. Jos kyseessä on uusi viinitynnyri, voit säilyttää sen muovissaan. Käytetyn viinitynnyrin tulisi voida "hengittää", joten se kannattaa kääriä esimerkiksi vanhaan mattoon tai vastaavaan, joka suojaa tynnyriä valolta.

2. Säilytä viinitynnyrit mieluiten paikassa, jossa:
Ilmankosteus noin 70–80%.
Ei esiinny vetoa eikä ilmavirtoja.
Valomäärä on vähäinen.
Ne voi peittää huovalla, matolla tai vastaavalla katteella, joka suojaa UV-säteilyltä.

3. Valmistele viinitynnyri pitkän säilytyksen jälkeen käyttämällä menetelmää A kohdassa “Uuden viinitynnyrin valmistelu välitöntä käyttöä varten”.

4. Muista rikitys 4–6 viikon välein. Tilaa rikkipäreet täältä.

1. vuoden tynnyrikypsytyksen jälkeen

Tammen vaikutus viiniin vähenee 1. vuoden tynnyrikypsytyksen jälkeen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että viini tarvitsee kaksi kertaa enemmän aikaa 2. kypsytysvuotena, jos halutaan saada samanlainen intensiivisyys kuin 1. kypsytysvuotena. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää lisänä tammilastuja. Voit tilata tammilastuja täältä.

Jos vanteet putoavat

Puun kuivuessa on normaalia, että tynnyrin vanteet alkavat lipsua (tynnyrithän on tarkoitettu viinille, joka normaalisti pitää ne kosteana). Jos tynnyriä säilytetään sisätiloissa, missä ilma on tyypillisesti kuivaa, suosittelemme ruuvaamaan vanteet kiinni puuhun, jotta ne pysyvät jatkossa paikallaan.

Vanteet saa helposti takaisin paikalleen vasaran ja esimerkiksi ison ruuvimeisselin avulla. Kun kastelet tynnyrin tämän jälkeen esimerkiksi suihkuttamalla sen vedellä, puu laajenee ja vanteet kiristyvät paikalleen.

Jos tynnyriä säilytetään ulkona, vanteiden liikkuminen on epätodennäköisempää.

 

 

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi